Skip to content

Prätkällä töihin 9.6.2023

Pistetään sana kiertämään ja prätkät näkymään liikenteessä!

Prätkällä töihin -päivä perjantaina 9.6.2023

Valtakunnallinen Prätkällä töihin -päivä 9.6 haluaa inspiroida jälleen kaikki moottoripyöräilystä innostuneet pyörän selkään ja pärisemään sankoin joukoin liikenteeseen. Tänä vuonna Prätkällä töihin -päivän teemana on moottoripyörän ajokortin hankinta ja ajokortin korottaminen suurempiin pyöriin siirryttäessä.

Osallistu itsekin – pistetään sana kiertämään ja prätkät näkymään liikenteessä!

Päivän kummina toimii liikenneopettaja ja autokouluyrittäjä Kai Niukkanen Autokoulu Startista

Itä-Helsingissä toimiva Autokoulu Start on erikoistunut kaksipyöräisten koulutukseen, ja liikenneopettaja ja autokouluyrittäjä Kai Niukkanen on kouluttanut uusia moottoripyöräkuljettajia vuodesta 2001. Ajokorttilaki uudistui vuonna 2018, minkä myötä moottoripyöräkorttiin vaadittavia teoria- ja ajotunteja vähennettiin. Samalla kortin hinta laski.

– Nykyisin ensimmäistä ajokorttiaan suorittavat seuraavat 4 teoriatuntia ja ajavat vähintään 5 ajotuntia, joilla harjoitellaan moottoripyörän käsittelyä ja ajamista liikenteessä. Asiakas suorittaa lisäksi teoria-, käsittely- ja ajokokeen, Niukkanen selventää.

Niukkasen mukaan Autokoulu Startin moottoripyöräoppilaat ovat kaiken ikäisiä. A1- kevytmoottoripyöräkortin ajavat palaavat myöhemmin korottamaan A2- ja A-luokkiin, A2- kortista aloittavat korottavat A-luokkaan ja toiset suorittavat suoraan ”ison A:n”. Varttuneemmalla iällä lajin pariin palaavat kuljettajat varaavat usein harjoitusajotunteja, jotta pääsevät turvallisesti jatkamaan harrastustaan.

– Jatkokoulutukset ja oman ajotaidon kehittäminen ovat tärkeitä kaikille motoristeille iästä ja kokemuksesta riippumatta. Pitkän tauon jälkeen on hyvä verrytellä taitojaan, Niukkanen sanoo.

Ajokorttilain uudistuksen myötä myös moottoripyörän perushallintaa mittaava käsittelykoe muuttui. Niukkasen mukaan monipuolisempien tehtävien ansiosta uusien kuljettajien taitotaso on kuitenkin nykyisin parempi. Käsittelykokeen kriitikoille liikenneopettajalla onkin selkeä viesti:

– Harjoittelemalla oppii.

Jos omistat jo pyörän, hurauta 9.6. Prätkällä töihin ja postaa itsestäsi kuva Instagramiin hashtagilla #prätkällätöihin.

 

Aja sinäkin 9.6. prätkällä töihin!

Prätkällä töihin -päivän järjestää Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto. Moottoripyöräjaoston jäseniä ovat Brandt Oy Ab, Harley-Davidson Europe, KTM Nordic, Polaris Finland Oy, Sumeko Oy, Suzuki International Europe GmbH Suomen sivuliike ja Yamaha-Motor Europe.